Spectacolul "Nişte Fete"

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informaţii

Data: 15 Septembrie 2017, 19:00 Vineri
Preţ: 5, 10 Lei
Evenimentele trecute
  • 28 Iunie 2017, 19:00 Miercuri
  • 23 Iunie 2017, 19:00 Vineri
  • 23 Mai 2017, 19:00 Marţi

Descriere

Spectacolul "Nişte Fete" de Neil LaBute.

  • Cu: Gabriel Costea, Bianca Zurovski, Ligia Stan, Viorica Geantă Chelbea, Iulia Popescu, Maria Gârbovan.
  • Regia: Gelu Colceag,
  • Scenografia: Ştefan Caragiu.

Nişte fete a avut premiera mai întâi la Londra, în 2005, avându-l în rolul principal pe David Schwimmer. Un an mai târziu, atunci când pregătea premiera newyorkeză şi publicarea piesei, LaBute a intervenit în text. Aşa cum declara în postfaţa volumului, această versiune a căpătat o serie de modificări, de nuanţări. De ce asta? În primul rând, pentru că se declară incitat să revină după un timp asupra operei sale, asupra unei piese, cu o altă privire, chiar dacă forma iniţială a avut succes. În al doilea rând, pentru că această nouă abordare i se părea mult mai de impact pentru publicul american, contemporan atunci cu o serie de scandaluri ce traversau lumea literară şi mass-media americană.

În versiunea iniţială, un bărbat aflat în faţa unui mariaj alege să se întoarcă în timp întâlnindu-se cu fostele iubite în încercarea de a afla ce nu a mers în acele relaţii şi în ce măsură propriul său adevăr despre iubirile trăite se potriveşte cu cel al partenerelor sale. În paralel, autorul lasă să se insinueze un anume oportunism jurnalistic: tânărul, fiind scriitor, foloseşte aceste întâlniri ca sursă de inspiraţie pentru următoarea carte. În cea de a doua versiune, aşa cum menţionează LaBute în aceeaşi postfaţă, accentul este schimbat. El îl transformă pe Guy într-un „terorist sentimental fără scrupule” care pleacă în această călătorie cu scopul explicit de a aduna material pentru noua sa carte, folosindu-şi astfel biografia şi pe cea a fostelor iubite.

Aşa cum amintea în posfaţă, evenimentele care au bulversat piaţa editorială americană în 2005 l-au determinat să dea această interpretare textului. Primul dintre scandaluri era legat de James Frey. El şi-a lansat volumul „A Million Little Pieces" drept memorii din perioada în care a fost dependent de droguri, de alcool şi în care a avut numeroase confruntări cu poliţia. Volumul a devenit cea mai bine vândută a doua carte din America acelui an. S-a descoperit, însă, că în mare parte, cartea era ficţiune pură. Cel de-al doilea scandal a fost legat de identitatea scriitorului JT LeRoy. În cazul lui LeRoy, s-a dovedit că autorul nu era untoxicoman, transsexual, în vârstă de 25 de ani, ce obişnuia să se prostitueze, aşa cum pretindea şi cum se prezenta în societate, ci o femeie în vârstă de 40 de ani, pe nume său Laura Albert. Opţiunea pentru a folosi un pseudonim masculin dar şi de a-icrea o biografie a fost una legată de marketing, rolul în public fiind jucat de un cunoscut al autoarei.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceţi emailul şi parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceţi adresa de email şi parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriţi să unificaţi ambele conturi de utilizator?