Spectacolul "ELIXIRUL DRAGOSTEI"

Imagini

Informații

Data: 28 Noiembrie 2021, 18:30 Duminică
Telefon Informații: 0268-419380
Evenimentele trecute
  • 27 Noiembrie 2021, 18:30 Sâmbătă

Descriere

Premiera operei „Elixirul dragostei” încheie Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2021!

Sâmbătă și duminică, 27 și 28 noiembrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2021, ediția a XVIII-a, se încheie cu o premieră: spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti! Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială pe 12 mai 1832, la the Teatro della Canobbiana din Milano, iar astăzi face parte din repertoriul curent al marilor teatre din lume.

Alături de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti a fost unul dintre compozitorii reprezentativi ai stilului bel canto. Printre lucrările cele mai apreciate ale compozitorului italian se numără: „Maria Stuarda” (1834), „Linda de Chamonix” (1842), „Don Pasquale” (1843), „Lucia di Lammermoor” (1835).

Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea.

Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferență. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan și a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câștige dragostea Adinei. În sat își face apariția doctorul Dulcamara, un șarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”. Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele „Isolda”, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieși profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina și care nu este altceva decât vin („È Bordò, non elisir”). Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferență pe Nemorino și acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri. Tânărul îndrăgostit se înrolează și el în armată, în căutarea unei vieți mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz și, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi surprinde pe cei doi împreună, dar acceptă cu fruntea sus înfrângerea. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă și mai vinde, astfel, câteva sticluțe.

Lucrarea este mai delicată decât multe alte opere comice ale lui Donizetti, compozitorul însuși descriind „Elixirul dragostei” drept o „melodrama giocoso” (o melodramă veselă). Celebra arie a lui Nemorino, „Una furtive lagrima” (în care eroul își exprimă cele mai profunde și sincere emoții), demonstrează că opera are de-a face cu oameni și sentimente profunde.

Din punct de vedere stilistic, opera „Elixirul dragostei” este deosebit de variată. Fiecare dintre personaje cântă o partitură care reflectă propria personalitate. Așa că avem parte de arii vesele ale vânzătorului Dulcamara, bunătate populară simplă din partea lui Nemorino, refrenuri consistente și multă muzică impunătoare de la sergentul Belcore. Cel mai interesant este că partitura muzicală a Adinei se dezvoltă în operă, maturizându-se de la arii cochete, fragile în actul I la duete mult mai directe și sincere în actul al II-lea. Știm că Adina se îndrăgostește de Nemorino pentru că stilul ei devine din ce în ce mai asemănător cu al lui.

Regia artistică și lighting design-ul acesteui spectacol îi aparțin Claudiei Machedon (Opera Națională București). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia este semnată de Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Marilena Aldea.

Distribuția 27 noiembrie 2021:

Adina - Silvia Micu

Nemorino - Liviu Iftene

Belcore - Valentin Marele

Dulcamara - Lorand Cristian

Gianetta - Asineta Răducan

Soldat - Cristian Dicu

Asistenții lui Dulcamara - Adrian Scriminț, Matei Rada, Deak Attila Valentin

Distribuția 28 noiembrie 2021:

Adina - Emilia Giol (invitată)

Nemorino - Mihai Irimia

Belcore - Adrian Mărcan

Dulcamara - Marian Rește

Gianetta - Sonia Hazarian

Soldat - Florin Grama

Asistenții lui Dulcamara - Adrian Scriminț, Matei Rada, Deak Attila Valentin

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

Preț bilete: 50 lei (Pentru aceste spectacole nu mai sunt bilete disponibile!)

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

În situația în care incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Municipiul Brașov a depăşit pragul de 6/1.000 de locuitori, participarea la evenimentele Operei Brașov va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfășurării spectacolului, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Eveniment desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Claudia Machedon

Regizor artistic -

Claudia Machedon este absolventă a secției de Regie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, promoția 2016, la clasa profesorilor Felix Alexa, Ion Mircioagă și Claudiu Goga. Spectacolul său de absolvire, “Norway. Today” s-a jucat timp de 2 ani în diferite teatre independente din București și în festivaluri de profil din țară. Producția a obținut premiul I – Cel mai bun spectacol – secțiunea studenți, la Festivalul Național de Teatru „OKaua”, iar regizoarea a fost nominalizată la Festivalul D-butan-T – Sfântu Gheorghe.

A făcut asistență de regie la două spectacole ale Teatrului Național București, colaborând cu Alexander Morfov la spectacolul “No Man’s Land” și cu Petrică Ionescu la spectacolul “Visul unei nopți de vară”.

A predat cursuri de actorie și dezvoltare personală pentru copii și a fost coordonator al unei trupe de teatru pentru elevi și liceeni.

În cadrul proiectului Școala de Teatru Politic, a obținut o rezidență artistică ce a constat în experimentarea metodelor și tehnicilor teatrului politic prin realizarea spectacolului “Dulce-acrișor”, reprezentat la Teatrul Macaz și într-un turneu național.

Este studentă la masteratul de Regie de teatru contemporan, la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Din 2017 este regizor asistent la Opera Națională București. A lucrat la premiera următoarelor spectacole:
• “Don Carlo” de Giuseppe Verdi (regia Mario De Carlo)
• “Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo (regia Ion Caramitru)
• “Otello” de Giuseppe Verdi (regia Giancarlo del Monaco)
• “Tosca” de Giacomo Puccini (regia Mario De Carlo)
• “Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns (regia Giandomenico Vaccari)


De asemenea, mai lucrează și alte titluri din repertoriul Operei:
• “La Traviata” de Giuseppe Verdi (regia Paul Curran)
• “Oedipe” de George Enescu (regia Valentina Carrasco)
• “Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini (regia Matteo Mazzoni)

A realizat concepția regizorală a spectacolelor-concert:
• “Românește”
• “Concert Extraordinar cu ocazia Sărbătorilor de Paște”
• “Tineri interpreți ai artei lirice în recital”
• “Seara declarațiilor muzicale” (Seri de Operă Estivale)
• “Seara Astor Piazzolla” (Seri de Operă Estivale)
• “Mozaic muzical” (Seri de Operă Estivale)
• “Duete celebre vocale și instrumentale” (Seri de Operă Estivale)
• “Caleidoscop muzical” (Seri de Operă Estivale)
• “Sincretismul artelor” (Seri de Operă și Balet pe Esplanadă)
• “Seara rusă”

• “Revedere muzicală”

• “Recital baritonul Daniel Pop”

• “Recital mezzosoprana Florena Radu”

• “Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert

Premiera de “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, la Opera Brașov, reprezintă debutul său într-o producție integrală de operă, în calitate de regizor.

PROGRAM de SPECTACOLE – DECEMBRIE 2021

Miercuri, 1 decembrie 2021, ora 18.30, Foaierul Operei

CONCERT DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

Soliști: Maria Catrina, Cristina Coatu, Sonia Hazarian, Simona Manole, Cristina Roșu, Lăcrămioara Schuller, Alexandru Aghenie, Valentin Marele, Lorand Cristian, Dan Popescu, Alexandru Chiriac, Ștefan Schuller

La pian: Sena Ducariu

Prezintă: Lorand Cristian

Preț bilete: 20 lei

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, ora 18.30, Sala Operei

TINEREȚEA ROMANȚEI

Concert extraordinar -

Invitată: Alina Mavrodin Vasiliu

Soliști: Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Sonia Hazarian, Simona Manole, Lăcrămioara Schuller, Alexandru Aghenie, Alexandru Chiriac, Lorand Cristian, Ciprian Cucu, Valentin Marele, Ștefan Schuller

La pian: Sena Ducariu

La vioară: Cătălin Floroiu

Scenografia: Rodica Garștea

Regie scenă: Dan Antipa

Preț bilete: 40 lei

Duminică, 5 decembrie 2021, ora 12.00, Biserica Adormirea Maicii Domnului

SOSIT-A ZIUA CEA SFÂNTĂ

- Concert de colinde românești al Corului Operei Brașov -

Soliști: Maria Catrina, Cristina Coatu, Cristian Dicu, Emil Dumbravă, Bogdan Mirică, Mugurel Oancea

Cvartetul Kronstadt și Orchestra de cameră a Operei Brașov

Dirijor: Dragoș-Mihai Cohal

Narator: Lorand Cristian

Duminică, 5 decembrie 2021, ora 18.30, Sala Operei

COLINDĂM, COLINDĂM!

– Concert extraordinar –

Cu Cvintetul vocal ANATOLY:

Andrada Mureşan – alto, Gabriel Baciu – tenor I, Ciprian Cucu – tenor II, Ciprian Ţuţu – bariton, Marius Modiga – bas

Scenografia: Rodica Garștea

Regie scenă: Marilena Aldea

Preț bilete: 30 lei

Sâmbătă, 11 decembrie 2021, ora 18.30, Sala Operei

LILIACUL – Operetă de J. Strauss

Invitat special: Pavel Bartoș (Frosch)

Distribuția:

Rosalinda - Ana Maria Donose (Opera Națională Română Iași)

Eisenstein - Cosmin Marcovici (Opera Națională Română Iași)

Adela - Silvia Micu (debut)

Alfred - Liviu Iftene

Falke - Adrian Mărcan

Prințul Orlovsky - Cristina Roșu

Blind - Ștefan Schuller

Frank - Dan Popescu

Ida - Alina Ichim

Ivan - Ion Tașcă (debut)

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Mircea Holiartoc

Regia, versiune text, concepția scenografică, mișcarea scenică, light-design: Alice Barb

Scenografia: Rodica Garștea

Coregrafia: Ioan Dorin Coșeriu, Alexandru Fotescu

Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu

Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal

Asistent regie: Lăcrămioara Schuller

Mișcare scenică: Ramona Mezei

Regie scenă: Silvia Papadopoulos

Preț bilete: 70 lei

Duminică, 12 decembrie 2021, ora 18.30, Sala Operei

SOSIT-A ZIUA CEA SFÂNTĂ

- Concert de colinde românești al Corului Operei Brașov-

Soliști: Adrian Sîrbu (invitat), Maria Catrina, Cristina Coatu, Cristian Dicu,

Emil Dumbravă, Bogdan Mirică, Mugurel Oancea

Cvartetul Kronstadt și Orchestra de cameră a Operei Brașov

Dirijor: Dragoș-Mihai Cohal

Narator: Lorand Cristian

Regie scenă: Dan Antipa

Preț bilete: 40 lei

Vineri, Sâmbătă și Duminică, 17, 18 și 19 decembrie 2021, ora 18.30,

Sala Operei

IARNA SPUNE POVEȘTI

- Concert de Crăciun -

Invitați: Nico, Aurelian Temișan

Soliști: Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein,

Valentina Mărgăraș, Silvia Micu, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Adrian Mărcan, Marian Rește

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Andrei Tudor

Regia artistică: Anda Tabacaru

Scenografia: Rodica Garștea

Coregrafia: Alexandru Fotescu, Valentina Mirică

Dirijor cor: Dragoș Mihai Cohal

Regie scenă: Silvia Papdopoulos

Preț bilete: 70 lei

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele pentru evenimentele lunii decembrie se pun în vânzare de miercuri, 24 noiembrie 2021, ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Detalii

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?