"Nunta lui Figaro", spectacol in memoriam Carmen Dobrescu

Imagini

Informații

Data: 28 Ianuarie 2023, 18:30 Sâmbătă
Evenimentele trecute
  • 25 Ianuarie 2023, 17:00 Miercuri

Descriere

„Nunta lui Figaro”, spectacol in memoriam Carmen Dobrescu

Miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, vă invităm la „Recitalul de la ora cinci”, susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu - soprană, Maria Catrina - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Corina Klein - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Adrian Mărcan - bariton, Marian Rește – baas-bariton, Ștefan Schuller - bas. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

Programul recitalului cuprinde arii și duete din capodoperele marelui W.A. Mozart, aniversat în ianuarie, „Don Giovanni”, „Răpirea din serai”, „Nunta lui Figaro”, dar și din creațiile de referință ale altor compozitori: „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, „La Bohème” și „La rondine” de G. Puccini sau „Simon Boccanegra” de G. Verdi.

• Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm să urmăriți spectacolul cu opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, un spectacol in memoriam Carmen Dobrescu, regizor și fost director al Operei Brașov, decedată în decembrie anul trecut.

Nunta lui Figaro” este o operă plină de contraste, cu arii melodioase, care, la rândul lor evoluează dintr-un cântec liniștit, într-o explozie sonoră fulminantă. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.

Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Distribuția spectacolului de sâmbătă este următoarea: Figaro - Alin Anca (invitat), Susanna - Silvia Micu (debut), Contesa - Anda Pop, Contele Almaviva - Adrian Mărcan, Cherubino - Elisa Gheorghe (debut) – invitat, Don Bartolo - Dan Popescu, Marcellina - Cristina Roșu, Don Basilio - Cristian Dicu, Don Curzio - Mugurel Oancea, Antonio - Andrei Lucian Ionescu (debut), Barbarina - Andromeda Nemeș, Zwei mädchen - Alina Ichim, Geanina Tomescu (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Mișcare scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.

Cu basul Alin Anca am făcut cunoștință anul trecut la Gala de Operă din cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet, ediția a XIX-a și am rămas plăcut impresionați de vocea sa. El este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Încă din timpul studiilor a debutat pe scena Operei Române din Cluj-Napoca în roluri ca Dulcamara în „L’elisir d’amore” de G. Donizetti, Don Giovanni în „Don Giovanni” de W.A. Mozart, Colline în „La Bohème” de G. Puccini, Il Grand Inquisitor în „Don Carlo” de G. Verdi sau a interpretat partitura de bas din „Requiem” de G. Verdi. Din anul 2011 a fost membru al Studioului de Opera al Staatsoper Unter den Linden Berlin, iar, din 2013, solist al Hamburgische Staatsoper. Alte angajamente l-au purtat pe Alin Anca pe scenele unor instituții de prestigiu ca Bayerische Staatsoper München, Theater Basel, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthaus Berlin, Teatro Massimo Bellini din Catania, Opera Națională București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Festivalul „George Enescu”.

Un fapt inedit în distribuția spectacolului din 28 ianuarie este și prezența, pe scena Operei Brașov, a unui cuplu profesor – ucenic: soprana Anda Pop, ce va interpreta rolul Contesei, o va alături pe studenta sa, Elisa Gheorghe, care va debuta în rolul Cherubino.

• Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are trei pauze.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

 

Carmen Dobrescu, scurtă biografie

Carmen Dobrescu a fost director și regizor al Operei Brașov în perioada 1979 – 1984, respectiv 1993 – 2000.

Născută în 10 iulie 1933, în Giurgiu, doamna Carmen Dobrescu a urmat cursurile de Regie Operă ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1952 – 1957).

În perioada 1957 – 2002, în calitate de regizor, a realizat un număr impresionant de emisiuni şi filme muzicale, acoperind întreaga gamă de genuri: de la folclor şi varietăţi până la spectacole de operă (montate special pentru televiziune), spectacole de teatru, filme-eseu, filme-portret ale unor personalităţi muzicale din ţară sau străinătate. În paralel cu activitatea din TVR, a realizat peste 50 de titluri de operă şi operetă.

O preocupare deosebită a doamnei Carmen Dobrescu a constituit-o promovarea tinerelor generaţii de solişti, instrumentişti, corişti, regizori, dirijori etc.

A desfășurat o bogată activitate didactică universitară, fiind lector la Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.

Alături de colectivul Operei Brașov, Carmen Dobrescu a participat la numeroase turnee internaţionale - Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveţia şi Italia (ca director și regizor) și, în 1995, a realizat filmul de operă „La Cenerentola” de G. Rossini, premiat ca fiind „cel mai bun spectacol de operă-film” de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor” (1995), respectiv de către APTR, în 1996. De asemenea, alături de doamna Carmen Dobrescu, Opera Brașov a fost invitată la Festivalul Mozart din Salzburg (Austria), fiind singura instituție de profil din Romania prezenă cu un „spectacol Mozart” (regia Carmen Dobrescu, conducerea muzicală Ilarion Ionescu-Galați).

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?