Deschiderea stagiunii 2022 - 2023

Imagini

Informații

Data: 17 Septembrie 2022, 18:30 Sâmbătă
Telefon Informații: 0268-419380
Evenimentele trecute
  • 14 Septembrie 2022, 17:00 Miercuri

Descriere

Rigoletto vă așteaptă la deschiderea stagiunii 2022 - 2023!

Miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, se deschide o nouă stagiune a Recitalului de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de artistele Operei Brașov: Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Anda Pop - soprană, Cristina Radu - soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană. La pian vor fi acompaniate de Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole. În programul muzical al după-amiezii veți putea asculta arii din operele „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, mai puțin cunoscutele „Farnace” și „Bajazet” de A. Vivaldi, lied-uri precum „M’ama, non m’ama” de P. Mascagni, „Il bacio” de L. Arditi sau compoziții ale americanului George Gershwin: „Maybe”, „Somebody Loves Me”.

• Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm la evenimentul de deschidere a stagiunii 2022 – 2023, ce va avea loc cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi!

Premiera mondială a lucrării a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatrul „La Fenice” din Veneţia, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentaţie. „Rigoletto”, alături de „Il Trovatore” şi „Traviata”, face parte dintr-o trilogie pe care Verdi a compus-o într-o perioadă extrem de scurtă – doi ani (1851 – 1853) – dacă stăm să ne gândim la monumentalismul acestor opere. Muzica lui Verdi, străbătută de un romantism pur, este de un rafinament aparte, iar compozitorul a reuşit să empatizeze deplin cu personajele pe care le-a creat. Povestea tragică se centrează pe licențiosul duce de Mantova, pe Rigoletto și pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda. Titlul original al operei, „La maledizione” (Blestemul), se referă la blestemul adresat Ducelui și lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul are loc când Gilda se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajați de tatăl ei.

Montarea actuală, de la Opera Brașov, este realizată în 2018 și îi aparține regizorului italian Matteo Mazzoni, cel care ne dezvăluie doar câteva dintre subterfugiile la care a apelat: recrearea atmosferei tipic italiene a unei străzi de Ev Mediu din orașul Mantova, cu natura și clădirile specifice, reproducerea picturii „Căderea Titanilor” a discipolului lui Michelangelo, Giulio Romano, apelarea la tehnici moderne cum ar fi bodypainting-ul, dar și prin introducerea unui personaj surpriză.

În distribuție, îi veți urmări pe artiștii: Rigoletto - Lucian Petrean (invitat), Gilda - Laura Eftimie (invitată), Ducele de Mantova - Florin Guzgă (invitat), Sparafucile - Dan Popescu, Maddalena - Asineta Răducan, Giovanna - Cristina Roșu, Contele de Monterone - Valentin Marele, Marullo - Paul Tomescu, Contele de Ceprano - Marian Rește, Contesa de Ceprano - Anca Panait, Ușierul - Paul Tomescu, Pajul - Mihaela Marele, Borsa - Dan Ionescu, Eva - Emilia Mirea (invitată), Bufonul - TBA (Figurație extraordinară), Slujitoarele Evei - Cristina Rotundu, Meda Enăcache, Diana Drăgan, Copiii - Anastasia Cazacu Gherman, Iulia Gîrban Maksai. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Shizuo Z Kuwahara (Japonia). Regia artistică poartă semnătura lui Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Bodypainting: Giusy Campolungo, Lucia Postacchini. Regie scenă: Iulian Sandu.

„Are o forță uriașă de expresie și o energie viguroasă”, „Kuwahara a creat cel mai strălucit sunet și a dat viață orchestrei”, astfel este caracterizat dirijorul japonez Shizuo Z Kuwahara. La Opera Brașov este invitat, pentru prima oară, să dirijeze opera „Rigoletto” de G. Verdi, în deschiderea stagiunii 2022 – 2023, ca urmare a premiului oferit de instituția noastră la Concursul Internațional de Dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia, din 2021, unde Shizuo Kuwahara a obținut Premiul al II-lea. Născut la Tokyo, Shizuo Z Kuwahara obține diploma de master în dirijat de orchestră la Universitatea Yale (SUA), unde a fost distins cu Bursa „Charles Ives” și Premiul „Eleazar de Carvalho”. Diploma de licență o obține la Eastman School of Music de la Universitatea Rochester (SUA), unde i s-au acordat mai multe atestate de recunoaștere. A fost asistentul mai multor maeștri în arta dirijatului: Christoph Eschenbach, Seiji Ozawa, Valery Gergiev. Shizuo Z Kuwahara a câștigat Premiul I la prestigiosul Concurs de Dirijat „Georg Solti” de la Frankfurt (Germania) și Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dirijat de la Malko (Danemarca). Cariera sa a cunoscut, apoi, o dezvoltare rapidă, fiind solicitat să dirijeze orchestre importante peste tot în Europa, în America de Sud și de Nord și în Asia. Kuwahara a debutat senzațional la Teatrul Mariinsky cu „La Traviata” de G. Verdi, în 2018, instituție cu care s-a concretizat, ulterior, o colaborare pe termen lung. A fost invitat imediat să conducă muzical operele „Evgheni Oneghin” de P.I Ceaikovski, „Tosca” de G. Puccini, „Macbeth” de G. Verdi și mai multe concerte simfonice. În următorul an, a fost numit dirijor invitat principal la Teatrul Mariinsky, în prezent, el și-a suspendat poziția ca dirijor invitat la Teatrul Mariinsky până ce conflictul global va fi soluționat.

Baritonul Lucian Petrean este un colaborator apropiat al instituției noastre, el fiind și cel care l-a interpretat pe Rigoletto, încă de la premiera din 2018. În afară de acest rol, l-ați mai putut urmări pe artistul Operei Naționale București în opere ca „La Traviata” și „Falstaff” de G. Verdi, „Tosca” de G. Puccini, „Paiațe” de R. Leoncavallo sau „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni.

Soprana Laura Eftimie este solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și revine, pe scena Operei Brașov, pentru a treia oară. Ați mai putut-o urmări interpretând rolul Susanna din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart și, la sfârșitul stagiunii trecute, rolul Violettei Valery din „La Traviata” de G. Verdi.

Pe tenorul Florin Guzgă l-ați mai putut vedea, la Opera Brașov, în rolul Alfredo Germont din opera „La Traviata” de G. Verdi, dar și în gale din cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet. Este solist al Operei Naționale Române Iași.

• Spectacolul durează două ore și 40 de minute și are două pauze.

Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral) – Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Evenimente desfășurate cu sprijinul Municipiului Brașov.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?