VERNISAJ Expoziție PODOABE FEMEIEȘTI – artizan Ionela Bran

Imagini

Informații

Data: 22 Februarie 2023, 13:00 Miercuri
Evenimentele trecute
  • 20 Februarie - 20 Martie 2023

Descriere

Centrul Cultural Reduta în parteneriat cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov vă invită la Vernisajul Expoziției PODOABE FEMEIEȘTI – artizan Ionela Bran în 22 februarie, la ora 13.00 în foaierul Centrului Cultural Reduta. Expoziția va fi deschisă în perioada 20 februarie – 20 martie 2023.
Expoziția prezintă o serie de podoabe femeiești din Țara Bârsei și din alte zone ale țării, piese aflate în colecția Ionelei Bran.
În expoziție Ionela Bran a ales să prezinte și podoabe bărbătești din diverse zone ale țării.
Dintre podoabele prezentate: legătoare de cap, cârpă de piatră, leibărică, salbă, cingătoare, căiță, mărgele, paftale, măcău, cununiță (creață), siraguri, păuniță, pălărie, rumenele, ceapsă, basma, batic, broboadă, zgărdane, năframe.
Născută în satul Cheia, pe meleagurile brănene, Ionela a fost atrasa de mica de tradițiile satului de munte, de tradițiile populare, de jocul strămoșesc și de doinele și cântecele zise cu dor și patimă de femei în șezători și în muncile de zi cu zi.
A moștenit dragostea de cusut și țesut de la bunici. Bunica și străbunica din partea mamei erau cunoscute pentru că brodau cele mai frumoase ii din zona Branului. Astfel că, din școala primară a învățat să mânuiasca acul pentru a coase mici modele pentru hainele păpușilor și mai târziu și pentru mine. De la bunica din partea tatălui a învățat cum să puna ițele pe război și să țeasa pânzătură sau covoare.
Dragostea de folclor a reușit să o desăvârșeasca pe băncile facultății de Sociologie-Etnologie a Universității Lucian Blaga din Sibiu, și mai târziu la secția canto popular a Școlii populare de arte din Brașov.
Începând din anul 2015, a reușit să amenajeze in satul Sohodol, un mic atelier de cusături și broderii tradiționale, în cadrul căruia a inițiat în tainele cusăturii și broderiei tradiționale câteva femei din sat.
Este membră a Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov, participând alături de membri asociației la expoziții în țară și străînătate, târguri, proiecte, ateliere pentru copii și festivaluri.
Cu drag de copii și de cusături iubește să îndrume copiii în tainele acestei îndeletniciri străvechi.
In 2021 a fost co-autor al volumului Transhumanța bârsana, volum care a fost lansat la Muzeul Naţional al Țăranului. Transhumanța bârsană. Capete de istorie. Mocani în zodia Bărăganului, Secolele XIV – XIX. Autori: Răzvan Ciucă şi Ionela Bran.
Volumul se dorește a fi „o lucrare folositoare, de aducere aminte și prețuire a mocanilor din Țara Bârsei, lesne de citit și nelipsită de îndemnuri”. Autorul şi-a închipuit drumul oierilor care plecau cu turma de mioare din Bran spre Dunăre, în căutare de hrană. A reunit în această carte mărturii ale ciobanilor de demult, unele culese de la oieri în viaţă, altele păstrate în cărți aproape uitate azi, scrise de istorici importanți, precum Andrei Veress, Ştefan Meteş, C. Constantinescu-Mircești sau Tudor Mateescu.
Nu întâmplător, cartea a fost lansată la Muzeul Național al Țăranului Român, în exact ziua în care, la Bran, se desfășura „răvășitul oilor” – acel moment din an în care ciobanii își adună turmele și separă oile trimise în transhumanță de cele lăsate în gospodării.
Denumire expoziție: Podoabe femeiești – artizan Ionela Bran
Locație: Centrul Cultural Reduta Brașov – foaier
Perioada: 20 februarie – 20 martie 2023
Vernisajul expoziției: 22 februarie 2023 ora 13.00

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?