Expoziţia "Theodor Pallady. Colecţia Muzeului de Artă Craiova"

Imagini

Informații

Data: 26 Aprilie - 26 Mai 2013
Telefon Informații: 0268 477 286

Descriere

Theodor Pallady - născut într-o familie boierească din Moldova, Pallady a urmat pentru scurt timp Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, ulterior frecventând o perioadă şi Politehnica din Dresda. Aici îşi descoperă vocaţia pentru pictură. În 1889 pleacă Paris, unde a studiază în atelierul pictorului Edmond Aman-Jean timp de doi ani şi, începând din 1891, la Şcoala de Arte Frumoase. Printre profesorii săi se numără Gustave Moreau şi Puvis de Chavannes. Este coleg cu Georges Rouault, Albert Marquet şi Henri Matisse, cu cel din urmă legând o strânsă prietenie. A debutat expoziţional în cadrul pavilionul României de la Expoziţia Universală din Paris (1900). După finalizarea studiilor, Pallady a locuit la Paris timp de patru decenii (1900-1940). Întreprinde frecvente călătorii în ţară. Expune periodic în cadrul unor expoziţii personale şi colective deschise în ţară şi la Paris. În 1926 i s-a decernat Marele Premiu Naţional de Pictură. Este prezent în cadrul Bienalei de la Veneţia în 1924, 1940 şi 1942. Din 1940 a revenit în ţară. Participă la expoziţiile colective organizate la Bucureşti (1940-1947, 1953). În 1944 apar primele monografii Pallady. În 1954 deschide o ultimă expoziţie personală, iar în 1956 este organizată o amplă expoziţie retrospectivă.

Descendenţa aristocratică, legăturile strânse cu mediul cultural parizian, temperamentul orgolios, au făcut din Pallady un artist singular şi elitist. Pictura sa reflectă o exigentă raţionalitate şi aspiraţia spre rigoare clasică. Pallady nu a căutat să copieze natura, şi-a propus să treacă dincolo de ea. Crezul lui era: „Tot ce nu depăşeşte realitatea, nu e artă". Ecourile simbolismului şi ale Artei 1900, fresca şi broderia medievală din Ţările Române, se numără printre sursele creaţiei sale. Fire singuratică, rezervată, Pallady şi-a restrâns treptat repertoriul tematic de la peisaje citadine la compoziţii cu figuri în interior şi naturi statice. Din concepţia sa despre artă decurg trăsăturile distinctive ale tehnicii picturale: primatul desenului în faţa culorii, pasta diluată, aproape transparentă, cromatica temperată, reţinută, aplatizarea volumelor, tendinţa spre decorativism şi stilizare a formelor.

Colecţia Theodor Pallady din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova cuprinde 26 de lucrări, surprinzând evoluţia picturii sale din primul deceniul al secolului XX până în ultimii ani de creaţie şi temele abordate cu predilecţie: peisaje, portrete feminine, nuduri şi naturi statice.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?