Expoziția "Teracota, mon amour!"

Imagini

Informații

Data: 19 Iunie 2022, 13:00 Duminică
Locul: Cetatea Rupea, Brașov, Transilvania, România

Descriere

"Teracota, mon Amour" la Cetatea Rupea

Duminică, 19 iunie 2022 ora 13:00, deschidem Turnul Slaninii din Cetatea Rupea pentru o expoziție de cahle transilvănene pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrica din România de sobe presate și pictate manual.

Expoziția cuprinde o parte din arhiva de peste 110 ani a fabricii și continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a promova patrimoniul material transilvănean în spații neconvenționale: cetăți, biserici fortificate, șuri, conace și grădini.

Expoziția "Teracota, mon amour!" este o colaborare între Teracota Mediaș și Asociația Imbold.

În ultimii 6 ani, secțiuni din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela, în "Pavilionul din Jina" în cadrul Muzeului Astra și în turnuri din Bisericile Fortificate - Sit Unesco din Viscri si Biertan.

Proiectul este bazat pe accesibilizarea unor spații inedite care devin gazde temporare a unor expoziții de patrimoniu cultural transilvănean, proiecte multi-disciplinare și a unor ateliere de meșteșugărit.

La vernisaj va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București. În cadrul vernisajului, un meșter presator va susține un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificatiei, folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale.

Save the date: duminică, 19 iunie, 13:00 - 16:00

Acces vernisaj - inclus in biletul general de vizitare al Cetatii

Expoziția va fi disponibilă în perioada Iunie - Noiembrie 2022 și va fi inclusă în circuitul de vizitare al Cetații.

Teracota Mediaș

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie traditia breslelor transilvanene de meșteșugari. 
Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente. 
Teracota Mediaș lucreaza constant cu restauratori, organizatii si investitori in patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy, Fundatia Michael Schmidt s.a.

Imbold, Asociația

Asociaţia Culturală Imbold este o organizatie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative si a patrimoniului material si imaterial din România. 
Imbold este totodată un generator de artă si proiecte culturale care îşi propune că, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumina artiştii romani contemporani, meșteri uitați si manufacturi cu importanța pentru patrimoniul cultural național. 


Cetatea Rupea (sau Cetatea Cohalmului) este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleolitic și neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Organizat de: Asociația Culturală Imbold (https://cuimbold.ro/) si Teracota Medias (https://teracota.ro/)


Gazduit de: Cetatea Rupea


Parteneri: Primaria Rupea, Viscri 32 - White Barn and Blue House, SN Deco Group, Bucatedeprinsate.ro, Bransylvania

 

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?