Waste to Ink

Imagini

Informații

Data: 13 Noiembrie 2021, 11:00 Sâmbătă

Descriere

Waste to Ink – Workshop de Pigmenți Naturali cu Andreea Tron

Atelier Irina Neacșu, Strada Poarta Schei Nr. 6, Brașov
Sâmbătă, 13 noiembrie, 11:00-14:00
Sunt incluse materiale necesare în cadrul atelierului.
Lector: Andreea Tron (Atelier Tron)
Grupă: 8 cursanți

Timp de mii de ani, vopsitorii au fost apreciați pentru meșteșugul transformării plantelor în resurse de pigmenți naturali pentru realizarea podoabelor și veșmintelor. Astăzi, acestă îndeletnicire prețioasă de a folosi plante pentru a crea culori a fost îngropată de industrie, dar bogăția proceselor naturale și manuale își recăpătă încet importanța. Ne adresăm celor curioși și senzoriali, artiștilor și alchimiștilor care vor să se conecteze cu o practică antică și să studieze potențialul de extragere a pigmenților naturali din plante.

Lectorul acestui atelier este Andreea Tron, designer textil pe filieră sustenabilă și creatoarea din spatele Atelier Tron. Andreea are o experiență îndelungată în arta pigmenților naturali și în tehnicile de ecoprint, fiind convinsă că natura este un model de frumusețe greu de combătut și că toate culorile care vin direct din natură sunt vii și conviețuiesc excelent.

Atelierul are o abordare sustenabilă și va explora posibilitățile cromatice ale deșeurilor alimentare (coji de nucă, coji de ceapă), dar se va lucra și cu plante de sezon pe care le putem găsi la o simplă plimbare prin natură. După obținerea cernelurilor și a diverselor nuanțe folosind modificatori de culoare (oxidanți, acizi), participanții la atelier vor testa culorile pe hârtie și vor obține un paletar, dar vor încerca și diverse experimente artistice de combinare a tușurilor și a formelor.

 

Pigmenți naturali – Etape parcurse la atelier
Pregătirea vopselurilor. Extragerea pigmenților din plante;

Pregătirea tușurilor. Stabilirea consistenței amestecurilor;

Lărgirea posibilităților cromatice: Diferite forme de a modifica culorile obținute;

Exerciții de schimbare a pH-ului și introducerea “modificatorilor” de culoare;

Deșeuri alimentare (food waste) și posibilitățile lor cromatice. Cum putem folosi resturile alimentare din gospodărie pentru a crea cerneală?;

Exerciții practice: realizarea unui paletar pe hârtie cu nuanțele obținute din fiecare pigment; realizarea unor ilustrații fiigurative sau non-figurative prin care testăm nuanțele obținute și combinațiile dintre ele.

 

Participanții vor păstra paletarul de culori, ilustrațiile realizate la atelier și un borcan cu tuș la alegere.

 

Timp de lucru: 3 ore
Preț: 280 RON

*Din motive de siguranță, toți participanții trebuie să prezinte Certificatul de Vaccinare împotriva Covid-19 sau un test rapid negativ pentru a obține accesul la atelierele practice. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?