BORDERLINE

Imagini

Informații

Data: 11 Decembrie 2021, 19:00 Sâmbătă
Preț: Intrare liberă
Locul: Centrul Multicultural Al Universității Transilvania din Brașov, Ploiesti, Romania

Descriere

Chamber Jazz@Universitatea Transilvania| BORDERLINE
Pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban îi invită pe legendarul clarinetist francez Louis Sclavis, una dintre figurile cheie ale jazz-ului european din ultimii 50 de ani, și pe bateristul german Moritz Baumgärtner, unul dintre cei mai apreciați bateriști de jazz ai noii generații, în proiectul BORDERLINE, o serie de concerte, mese rotunde și discuții cu publicul ce vor avea loc între 6 și 11 decembrie la București, Timișoara și Brașov.

Trei dintre cei mai reprezentativi muzicieni din jazz-ul contemporan, trei artiști din generații și țări diferite se vor întâlni în România pentru a prezenta în premieră BORDERLINE, o suită ce ilustrează o idee foarte simplă – jazz-ul, în secolul XXI, este o muzică cu adevărat globală, ce traversează granițe, generații și stiluri și al cărei motor este creativitatea improvizației.
Proiectul BORDERLINE este produs de Institutul Francez din România și Goethe Institut în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural German din Timișoara și Jazz Updates.

Prezentat de Orange
Partener media: RFI România

Louis Sclavis este una dintre figurile cheie ale jazz-ului european din ultimele patru decenii, el schimbând felul în care se cânta la bass clarinet în jazz-ul modern, documentând o operă vastă în albume și proiecte conceptuale ce fac apel la arte vizuale, dans contemporan, teatru, film și muzică improvizată.
Apreciat de All Music Guide drept „unul dintre cei mai buni clarinetiști din free jazz și avangardă”, Louis Sclavis cântă muzică improvizată cu o extraordinară claritate și precizie. Criticul american Gary Giddins îl descrie ca fiind un muzician dincolo de categorii, dedicând aceeași energie atât compoziției extinse, cât și improvizației totale, un artizan al ritmurilor rupte, ce combină orice influență, fie că este vorba de swing, rock sau muzică ethno franceză.
Contribuțiile sale la jazz-ul european i-au adus numeroase premii și aprecieri de-a lungul anilor precum premiul Django Reinhardt 1988, First Prize la Bienala de la Barcelona în 1989, British Jazz Award Best Foreign Musician 1991, Django D’Or Best Jazz Album of the Year 1993 și Grand Prix Sacem 2009.

Lucian Ban este considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New-York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter) și a fost comparat de critici cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner.
Bucurându-se de aprecierea ziarului britanic The Guardian (care vede în el „a name to watch”), pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj-Napoca, activează la New-York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, Oedipe Redux), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume.
A editat 16 albume sub nume propriu, pentru case de discuri de prestigiu americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul la celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert în duo cu violistul american Mat Maneri, album care-i va aduce consacrarea internațională.
În 2016, albumul Songs from Afar al quartetului său Elevation, editat de Sunnyside Records, câștigă prestigiosul DOWNBEAT Album of The Year.
În 2018, prezintă în premieră, la Opera din Lyon, Oedipe Redux, o reinterpretare radicală a celebrei opere a lui George Enescu pentru un octet, avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Proiectul este prezentat in 2019 pe scenele BOZAR, Bimhuis, Jazzdor etc., în cadrul Europalia Arts Festival.

Moritz Baumgärtner este unul dintre cei mai aclamați și apreciați bateriști din noua generație a jazz-ului german.
Născut în 1985, numele lui Morits Baumgärtner apare deja pe mai mult de 40 de albume, produse de case de discuri celebre precum Clean Feed, Enja, Warner, colaborând cu muzicieni precum Tony Malaby, Ralph Alessi, Bob Stewart, Kurt Rosenwinkel, John Hollenbeck, Johannes Enders, Julia Hülsmann, Johanna Borchert Band, Christian Weidner etc.
Moritz Baumgartner a concertat pe scenele unor festivaluri de prestigiu din Europa și din lume precum: Jazz Baltica, MOERS Festival, Jazzfest Berlin, Copenhagen Jazz Festival (DK), Jazz by Off beat Basel, Cully Jazzfestival , Be Jazz (CH), Jazzy Colours Paris (FR), Nisville JazzFestival (Serbia), Jazzfestival Port au prince (Haiti), Jazzfestival La Paz (Bolivia), Lugano Jazzfestival (CH), Jazzfestival Bergen (NO), Jazzfest Kolkatta (India), Jazzfestival Timișoara, Gărâna Jazz (RO), JAZZ D’OR Festival. În calitate de membru și co-leader al Melt Trio și Lisbett Quartet, Moritz Baumgartner câștigă prestigiosul ECHO Award în 2012, respectiv 2018 (German Grammy).

Intrarea este gratuită.
Datorită numărului limitat de locuri, accesul se va face pe baza unei rezervări, pe care o puteți face la adresa cultural@unitbv.ro.
Certificatul COVID este obligatoriu.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?