X-Bartók - Sárik Péter Trio koncert

Imagini

Informații

Data: 11 Iunie 2022, 19:00 Sâmbătă

Descriere

2022. június 11-én 19.00 órától a Sárik Péter Trió X Bartók című koncertjét hallhatják a Pátriában. Ezt az albumukat Fonogram-díjjal jutalmazták 2020-ban, ezzel megnyerték „Az év hazai jazz albuma” címet. Ami nagy szó, mert Magyarországon legendásan erős a jazz-mezőny.
Bartók Béla születésének 140. évfordulóját tavaly ünnepeltük. A 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjeként tartják számon mindamellett, hogy híres zongoraművész, népzenekutató, illetve a Zeneakadémia tanára is volt.
S hogy a klasszikus zene, a népzene és a jazz hogyan kerülnek barátságba, a koncerten megtudhatjuk. Az biztos, hogy nemmindennapi estnek ígérkezik, ahol olyan feldolgozásokat is hallhatunk, mint a Bucsumi tánc. Ezt a 3/4-es ütemmutatóval rendelkező tánctémát Bartók egy cigány hegedűstől hallotta. Kérdezhetnénk, hogy vajon mi szükséges ahhoz, hogy egy klasszikus zeneművet jazzesíteni, jazzel ötvözni lehessen? Sárik Péter szerint bátorság, tisztelet és alázat. Csak a legkomolyabb odafigyeléssel és tiszta szándékkal szabad a klasszikusokhoz nyúlni.
A legfontosabb szempont, hogy csak olyan darabokat dolgozunk fel, amihez hozzá tudunk adni valami pluszt, valami olyat, ami a mai fül számára befogadhatóbbá, ismerősebbé teszi. Vagy még érdekesebbé, dinamikusabbá azáltal, hogy egy dob és egy jazz-bőgő bekerül a képbe – vallja a kiváló jazz-zongorista.
“Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle. A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a
zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz zene rajongóinak!”
/Sárik Péter./
A Sárik Péter Trió Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekara.
Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak.
A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.
Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: négy feldolgozás CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat.
A programot Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében teltház előtt mutatták be, és az elmúlt években nagy sikerű koncerteket adtak Európában és Ázsiában is.
Sárik Péter Trió:
Sárik Péter: zongora
Fonay Tibor: bőgő
Gálfi Attila: dob
A jegy ára: 30 RON
Jegyet vásárolhatnak online: bilete.ro oldalon, vagy személyesen az RMDSZ Brassói irodájában hivatali időben. (Alecu Russo utca 4. szám)
A koncert az Egyesület a Barcasági Magyarságért, valamint a Brassó Városi RMDSZ szervezésében jött létre.


INVITAȚIE LA CONCERT DE JAZZ CU PÉTER SÁRIK TRIO - UNGARIA
În data de 11 iunie 2022 începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Patria a Filarmonicii din Brașov, Péter Sárik Trio va susține un concert de jazz cu piese din albumul ” X Bartók ” .
Péter Sárik Trio este una dintre cele mai populare și influente formații de jazz din Ungaria, avându-i ca protagoniști pe:
Péter Sárik: pian
Tibor Fonay: bas
Attila Gálfi: tobe
Una dintre cheile succesului lor este faptul că toți trei sunt muzicieni foarte deschiși și versatili, ceea ce înseamnă că se adresează unui public mult mai larg decât majoritatea trupelor de jazz. Atmosfera concertelor lor seamănă adesea mai mult cu cea de la un concert pop sau rock, chiar și atunci când cântă la Academia Liszt sau în cele mai prestigioase săli de concert. Energia trupei și entuziasmul lor se transmit publicului prezent la concerte nu doar iubitorilor de jazz, dar și altor categorii de melomani, fapt care atrage noi fani de jazz.
Pe lângă compozițiile proprii, ei se aventurează cu îndrăzneală între genuri: au produs patru CD-uri cu aranjamente de cântece cerute de publicul lor și cântă adesea transcripții de muzică clasică.
Albumul ”X Bartók” a fost distins în anul 2020 cu Premiul Fonogram (The Hungarian Music Awards), câștigând titlul "Domestic Jazz Album of the Year". Premiul este semnificativ dacă avem în vedere faptul că scena Jazz-ului din Ungaria este legendară și competitivă.
Programul prezentat pe scena Sălii Patria a fost prezentat în premieră în sala mare a Academiei Liszt din Budapesta, iar în ultimii ani artiștii au susținut concerte de mare succes în Europa și Asia.
Denumirea albumului ”X Bartók” nu este întâmplătoare, anul trecut fiind sărbătoriți 140 de ani de la nașterea lui Béla Bartók, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al XX-lea, pianist recunoscut, profesor și etnomuzicolog de seamă.
Concertul din 11 iunie 2022 va demonstra spectatorilor cum muzica clasică, muzica populară și jazzul se întâlnesc în armonie. Va fi cu siguranță o seară specială, cu aranjamente precum Bucsum Dance (Buciumeana). Acest dans, cu un timp de 3/4, este un dans popular pe care Bartók l-a auzit și cules de la un violonist țigan și care, în cadrul concertului de pe scena Sălii Patria, va fi prezentat pe ritm de jazz.
Cineva s-ar putea întreba ”De ce avem nevoie pentru a da un plus de jazz unei piese clasice de muzică? ” Potrivit lui Péter Sárik, ” de curaj, respect și umilință”. Doar cu cea mai serioasă atenție și cu cele mai pure intenții ar trebui să ~atingi~ clasicii.
Cel mai important aspect este că lucrăm doar la piese la care putem adăuga ceva în plus, ceva care să le facă mai accesibile și mai familiare pentru urechea modernă. Sau chiar mai interesante, mai dinamice, adăugând o tobă și un bas de jazz", spune distinsul pianist de jazz.
"…Poate că niciun compozitor nu a avut o influență atât de mare asupra jazz-ului de astăzi ca Bartók. Muzica sa este plină de emoție, misticism, profunzime și claritate fără limite. Scopul acestei colecții de aranjamente este de a face muzica lui Bartók accesibilă pentru cei care nu au fost de acord cu ea. Jazzul și Bartók sunt o pereche perfectă, iar
piesele pentru pian au un sunet și mai plin de caracter, lucrările orchestrale mari și aranjamentele de cântece populare arată o nouă față și oferă un spațiu nesfârșit pentru improvizație. Recomand cu căldură concertul nostru fanilor de muzică clasică și de jazz!".
Péter Sárik.
Prețul unui bilet este de 30 de lei.
Biletele vor putea fi achiziționate începând cu data de 20 mai 2022 online de pe bilete.ro sau personal la sediul RMDSZ Brașov (Mun. Brașov, strada Alecu Russo nr. 4, în timpul programului de lucru.
Concertul este organizat de Asociația Maghiarilor din Țara Bârsei și U.D.M.R. a Municipiului Brașov.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?