Bach 2.1.

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 8 Iulie 2020, 20:00 Miercuri

Descriere

BACH 2.1 propune publicului integrala concertelor pentru două clavecine și orchestră de coarde de Johann Sebastian Bach (BWV 1060 – 1062).
Concertul este organizat cu ocazia Zilei Europene a Muzicii Vechi.

Johann Sebastian Bach a acordat o atenție deosebită instrumentelor cu claviatură pe care le-a explorat diferențiat și ținând cont de caracteristicile lor tehnice și timbrale. Ca și compozitorii din școlile franceză și italiană, Bach a abordat clavecinul din perspectivă solistică și i-a dedicat un vast repertoriu. În afara lucrărilor pentru clavecin solo, Bach a compus o serie de lucrări în care clavecinul evoluează ca solist acompaniat de ansamblu orchestral. Mai mult, Bach a construit interesante dialoguri solistice compunând și concerte pentru două, trei sau chiar patru clavecine.
Ca structură, toate cele trei concerte pentru două clavecine sunt alcătuite fiecare din câte trei părți ce respectă tiparul repede – lent – repede. Pe parcursul acestor lucrări, cele două instrumente sunt abordate în mod egal iar discursul muzical este divers și complex. Acest aspect poate fi ușor observat atât din perspectivă armonico-melodică sau metro-ritmică dar și în ceea ce privește tehnica instrumentală perfecționată a clavecinului. Utilizarea pasajelor de tip polifonic este de asemenea o caracteristică a acestor lucrări; poate fi amintită în acest context Fuga din partea a treia a Concertului BWV 1061, parte care impune celor doi soliști înțelegerea adecvată a muzicii și o bună stăpânire a tehnicii instrumentale.

În program:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
- Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1060): Allegro – Largo ovvero Adagio – Allegro
- Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1061 a): Fără indicație de tempo – Adagio ovvero Largo – Fuga
- Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1062): Fără indicație de tempo – Andante – Allegro assai

Interpretează:
Raluca Enea / Steffen Schlandt – clavecin
Mircea Ionescu / Dávid Csibi – vioară barocă
Adorján Csaba – violă barocă
Lázár Zsombor – violoncel baroc
Szögyör Arpad – contrabas baroc

Din anul 2013, la nivel european s-a stabilit ca data de 21 martie, ziua de naştere a compozitorului Johann Sebastian Bach, să devină Ziua Muzicii Vechi, ocazie potrivită pentru a pune în valoare o moştenire muzicală de peste 1000 de ani, unică în contextul civilizaţiei umane.
Ziua Europeană a Muzicii Vechi este un proiect de anvergură și cuprinde recitaluri și concerte, desfășurate în importante orașe europene, în seara zilei de 21 martie, la aceeași oră. Toate acestea sunt transmise live, prin streaming de internet de REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne - singura rețea reprezentativă pentru muzica veche din Europa), promotor oficial şi coordonator al acestui eveniment cu 77 de membri din 20 de ţări. Cele două importante entități din România, membre ale rețelei REMA sunt: Festivalul de Muzică Veche București și Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.

Muzicienii vor cânta în interiorul Bisericii Negre, fără accesul publicului, în concformitate cu reglementările în vigoare în această perioadă. Concertul va fi captat audio-video și va fi difuzat, live, pe două platforme online și pe un panou video amplasat pe zidul Bisericii Negre. Accesul publicului va fi permis în exteriorul Bisericii, în spațiul dintre Biserica Neagră și colegiul Honterus (Brașov) cu respectarea măsurilor cuprinse Ordinul comun al Ministrul Culturii și Ministrul Sănătății, referitor la organizarea concertelor în aer liber.

Începând cu ora 19,30 va fi posibi accesul în spațiul de audiție în aer liber amenajat în vecinătatea Bisericii Negre. Biletele de acces se pot procura în seara concertului de la Biserica Neagră. Accesul la concert va fi făcut în limita locurilor disponibile (140 de locuri).

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?